#TFS GASTBLOG; Patty's Granola

26.3.15



Patty's Granola

Patty is een echte keukenprinses die ons via instagram altijd overspoeld met foto’s van de meest lekkerste, mooiste en vooral jaloersmakende gerechten die ze elke dag op tafel tovert. We hebben Patty gevraagd om het geheim van deze water in de mond doen lopende recepten voor ons te verklappen in een gastblog… en gelukkig was ze enthousiast, ze zette haar koksmuts op en ging direct aan de slag!
Deze keer een Granola recept van Patty ...en OMG wat ziet het er weer lekker uit!




Wat heb je nodig?
- 350 gram havermout
- 300 gram gemengde ongebrande noten, vaak zijn deze het best verkrijgbaar bij een notenwinkel of kraam op de lokale markt (ik heb bij het bereiden gebruikt: 100 gram walnoten, 50 gram pecannoten, 50 gram gepelde pistachenoten en 100 gram bessen/notenmix met goji bessen)
- 50 gram kokossnippers
- 4 eetlepels rauwe cacao nibs (tevens verkrijgbaar op de markt en bij de AH)
- 4 eetlepels kokosolie
- honing (zelf gebruik ik altijd een eetlepel of 5/6)
- kaneel / kardemom kruiden (potje)


Kookgerei
- oven
- bakpapier
- braadslede / grote ovenschaal
- mengkom
- magnetron/fornuis (om de kokosolie te smelten)





Bereiding


Verwarm de elektrische oven voor op 200 graden. Meng de havermout met de gemengde noten, de kokossnippers en de cacao nibs. Als je van een grove granola houdt kun je de noten heel laten, persoonlijk breek ik altijd de wat grote stukken even in kleinere stukjes. Indien je geharde kokosolie gebruikt moet deze even gesmolten worden in de magnetron of het fornuis. Gelukkig heeft kokosolie een laag smeltpunt (zo'n 24-26 graden) dus in 1 minuut op 900 watt is het al vloeibaar. Doe nu de vloeibare kokosolie bij het noten/havermout mengsel en roer het goed door. Nu ook de honing toevoegen aan het geheel, ik gebruik altijd net zoveel tot het een beetje aan elkaar plakt. Bekleed de ovenschaal of braadslede met een vel bakpapier en stort hierin het mengsel van alle ingrediƫnten. Hierover strooi je de kaneel en kardemom naar eigen behoefte en roer goed door. Dit mengsel gaat nu zo'n 4x 7 minuten in de voorverwarmde oven. Waarom 4x 7 minuten? Omdat je elke 7 minuten het mengsel even door moet roeren zodat het in zijn geheel bruin en krokant wordt. Als het bruin genoeg is, kan het mengsel eruit. De kunst is nu om geduld te hebben tot het helemaal afgekoeld is voordat je het uit de ovenschaal of braadslede haalt, zo wordt je granola echt krokant. In een goed afsluitbare pot blijft deze zelfgemaakte granola zeker een week krokant. Zo heb je voor de hele week een lekker ontbijt voor handen, een beetje (soja)yoghurt samen met deze granola en smullen maar.






Variatie

Je kunt je granola maken van de ingrediƫnten die je zelf lekker vindt. Denk eens aan tutti frutti of zonnebloempitten. Ook met de kruiden kun je experimenteren, gebruik eens cacaopoeder voor chocolade granola of voeg een scheutje vruchtensiroop toe voor extra fruitigheid.



Tell us your story...