#TFS Gastblog; Patty's Verse vijgen uit de oven

9.10.14Patty's Verse vijgen uit de oven

Patty is een echte keukenprinses die ons via instagram altijd overspoeld met foto’s van de meest lekkerste, mooiste en vooral jaloersmakende gerechten die ze elke dag op tafel tovert. We hebben Patty gevraagd om het geheim van deze water in de mond doen lopende recepten voor ons te verklappen in een gastblog… en gelukkig was ze enthousiast, ze zette haar koksmuts op en ging direct aan de slag!
Zoals belooft na de Stoofperen recepten van vorige week, vandaag het tweede recept van Patty ...en OMG wat ziet het er weer lekker uit!
Voorgerecht: verse vijg uit de oven met balsamico dressing
Vanaf deze maand zijn ze weer volop verkrijgbaar: verse vijgen. Vaak kies ik wekelijks op de markt iets uit wat ik nooit of nauwelijks gebruik en ga hiermee experimenteren. Zo ook met de verse vijg, welke volgens menig gezondheidsplatform een helende werking heeft, dus lekker en ook nog eens gezond.

Wat heb je nodig?
- verse vijgen (1 vijg per persoon)
- serranoham (houd rekening met 1,5 plakje per vijg)
- bolletje mozzarella
- rucola

Benodigdheden voor de dressing
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 eetlepel rijke honing (tijmhoning is hier erg lekker bij)
- 1 theelepel sesamolie

Kookgerei
- Oven (met bakplaat)
- Bakpapier
- Bakje (om de dressing in te mengen)
- Mesje

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de vijgen voor ongeveer de helft in, zodat je makkelijk de mozzarella er in kunt doen, maar dat hij ook niet helemaal uit elkaar valt. Snijd de mozzarella in stukken van ongeveer een centimeter bij een centimeter en stop in elke vijg een stuk mozzarella. Dit gaat makkelijke door met je duim de onderkant van de vijg naar boven te drukken. Omwikkel de vijg met de serranoham zodat de zijkanten helemaal bedekt zijn en de vijg een beetje bij elkaar gedrukt blijft. Zet de vijgen nu op de met bakpapier bekleedde bakplaat in de oven voor circa 10 tot 12 minuten. In de tussentijd maak je de supersnelle dressing, meng de honing, sesamolie en balsamico met elkaar zodat er een dunne maar stroperige dressing ontstaat. Is hij te zoet? Voeg dan wat balsamico toe. De vijgen kunnen uit de oven als de mozzarella gesmolten is en de ham lekker krokant geworden is. Presenteer de vijg op een bedje van rucola en eet smakelijk!
Variatie
Denk eens aan de combinatie met parmaham en brie of maak een echte herfstsalade met paddenstoelen, geitenkaas en vijgen. Ook kan je verse vijgen goed verwerken in smoothies of zelfs als toetje serveren met chocolade.

XOXO
Patty


Tell us your story...