#TFS Gastblog: Patty's stoofperen recepten

1.10.14


Patty's stoofperen recepten

Patty is een echte keukenprinses die ons via Instagram altijd overspoelt met foto’s van de meest lekkere, mooie en vooral jaloersmakende gerechten die ze elke dag op tafel tovert. We hebben Patty gevraagd om het geheim van deze water in de mond doen lopende recepten voor ons te verklappen in een gastblog… en gelukkig was ze enthousiast, ze zette haar koksmuts op en ging direct aan de slag! Vandaag en volgende week geeft Patty een kijkje in de keuken.

Herfstachtig weer, vraagt natuurlijk om stoofperen! Maar hoe maak je die nou precies? Hoelang moet je ze koken en vooral waar in? Gelukkig heb ik mezelf hier 3 jaar geleden in verdiept toen we een huis kochten mét een stoofperenboom in de tuin. Het ouderwetse recept voor stoofperen beperkt zich tot rode wijn of bessensap en uiteraard kaneel. Omdat ik inmiddels veel geëxperimenteerd hebt met ingrediënten, hieronder mijn versie.


Wat heb je nodig? - 1 KG / 1,5 KG Gieser Wildeman stoofperen (als je niet over een boom beschikt, dan kun je ze gewoon bij de (super)markt kopen) - 1 fles Coebergh (indien je geen alcohol wilt gebruiken kan het met bessensap) - koek en speculaaskruiden (naar smaak) - 1 sinaasappel - 1 vanille stokje of een scheutje Licor 43 Kookgerei - Grote kookpan waar alle peren in kunnen (anders twee kleinere pannen) - Rasp - Vershoudbakjes (die eventueel ook in de vriezer kunnen)

Bereiding Schil alle peren en snijd ze in vieren, zodat je de klokhuizen goed kunt verwijderen en je partjes over houdt. Doe de peren vervolgens in de pan samen met de fles Coebergh en het scheutje Licor 43 (of een vanille stokje).Vul indien nodig de pan met water aan tot dat alle peren bijna onder staan. Rasp de halve sinaasappel en voeg de schil toe. Let wel goed op dat je alleen de buitenkant van de schil gebruikt en niet de witte binnenkant van de schil (dan wordt het erg bitter). Ook het sap van de sinaasappel kan in de pan samen met de koek en speculaaskruiden. Bij een volle pan peren mogen er voldoende kruiden bij zodat de smaak er goed intrekt. Zet de pan op het allerlaagste vuur met de deksel op de pan. Kook de peren tussen de 1,5 uur en 3 uur, dit is afhankelijk van de grootte van de peren en hoe zacht je ze wilt hebben. Verdeel daarna de peren over de vershoudbakjes. Als je de peren wilt invriezen kun je het beste ook wat kookvocht toevoegen. In de vriezer zijn de peren nog enkele maanden houdbaar. Variatie Wil je iets anders dan alleen maar gestoofde peren? Maak dan deze stoofperen chocolade cake met een vleugje kaneel.


Wat heb je nodig? - circa 6/8 gekookte stoofperen (zie hierboven recept) in kleine stukjes gesneden (circa 2 x 2 cm) - 200 gram zelfrijzend bakmeel - 250 gram boter - 200 gram kristal- of basterdsuiker - 4 eieren - kaneel - chocolade chunks (nu te koop bij AH van de Heel Holland Bakt collectie) - snufje zout

Kookgerei
- Mixer / keukenrobot
- Beslagkom
- Gummi spatel
- Cakeblik / taartvorm
- Oven 
- Klein (steel)pannetje


Bereiding Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de boter in de pan op een laag vuur, het mag namelijk niet borrelen. Meng de eieren en de suiker met de mixer totdat het een gelige romige massa is. Als de boter lichtjes afgekoeld is voeg je deze al mixend toe aan de eieren en suiker. Daarna spatel je het zelfrijzend bakmeel en het zout beetje bij beetje door de rest, let op dat je geen bonkjes krijgt (hier kun je eventueel een zeef voor gebruiken). Als alles goed gemengd is en het beslag een beetje plakkerig is, kunnen de chocolade chunks, de kaneel (naar smaak) en ongeveer 2/3de van de stukjes stoofperen er voorzichtig doorheen gespateld worden. Schenk nu het beslag in de beboterde taartvorm en druk de laatste stukjes stoofpeer bovenin het beslag. Bak de cake nu circa 75 minuten, als hij te donker wordt kun je hem altijd even afdekken met aluminiumfolie. xoxo PattyTell us your story...