#TFS Patty's Kerstrecepten; Bitterkoekjespudding

23.12.14
All I want for Christmas...

Nog geen idee wat je dit jaar weer met kerst op tafel moet toveren? Op de valreep geeft onze keukenprinses Patty ons een paar super handige, leuke en lekkere recepten voor een heerlijk kerstdiner!! Vandaag een goede tip voor een nagerecht om je vingers bij af te likken!!


Nagerecht: ouderwetse bitterkoekjespudding
Als ik een etentje organiseer, ben je toch altijd opzoek naar iets lekkers, maar ook iets wat van tevoren al bereid kan worden. Dat scheelt een hoop stress in de keuken en zo kun je ook genieten aan tafel met je gasten. Deze bitterkoekjespudding serveer ik als (onderdeel van) het dessert met kerst, gemaakt in de ouderwetse puddingvormen die van mijn oma geweest zijn.Wat heb je nodig?
- pak bitterkoekjes (250 gram)
- 50 tot 100ml amaretto (hoeveelheid zelf te bepalen, hoe meer je gebruikt hoe meer 'alcohol' je proeft) dit is eventueel ook te vervangen door amandelspijs circa 50 gram indien je geen alcohol wilt gebruiken
- 300 ml volle melk + 50 ml volle melk
- 250 ml verse slagroom (ongeklopt)
- 45 gram maïzena
- 1 vanille stokje
- 1,5 eetlepel rietsuiker

Kookgerei
- kookpan (minstens 1,5 liter) mijn pannetje van 1 liter was eigenlijk net te klein :)
- puddingvorm of iets anders waarin je de pudding wilt serveren (denk aan mooie amusebakjes/glazen)
- scherp mes
 


Snijd 200 gram van de bitterkoekjes in kleine stukjes en houd de overige 50 gram apart voor decoratie. Indien je amaretto gebruikt, week de bitterkoekjes in een schaal in de amaretto zodat ze zacht worden. Doe de 300 ml melk, de slagroom, de bitterkoekjes en het merg van het vanillestokje in de pan en verwarm op middelhoog vuur tot het kook, zet daarna het vuur zachtjes en laat doorkoken. Indien je geen amaretto gebruikt, maar amandelspijs, kan dit nu ook bij het melkmengsel. In de tussentijd meng je de 50 ml melk met de eetlepel rietsuiker en de maïzena tot een egaal papje, hier mogen dus geen klontjes in zitten. Als alle bitterkoekjes opgelost zijn tijdens het koken (ongeveer 5 tot 10 min afhankelijk van de soort koekjes), mag het maïzenapapje erbij. Blijf nu goed roeren, want de pudding zal snel dik worden. Als je een vorm gebruikt waar de pudding uit moet zoals een puddingvorm, moet je deze afspoelen met koud water en uit laten lekken (niet afdrogen) hierdoor voorkom je dat de pudding aan de vorm vast kleeft en er bij het serveren makkelijk uitgaat. Als de pudding goed dik geworden is, kan hij in de vorm. Dek de vorm af met huishoudfolie en zet hem minstens 3-4uur in de koelkast. Uiteraard kun je dit recept ook makkelijk een dag van tevoren maken. Haal de pudding uit de vorm en decoreer met de resterende bitterkoekjes en vanille saus. Eet smakelijk!
Variatie
Pudding kun je natuurlijk met allerlei smaken maken, denk ook eens aan fruitpudding bijvoorbeeld frambozen of vanillepudding met chocolade!

XXX
PattyTell us your story...