#TFS Patty's Kerstrecepten; Snelle courgettesoep met munt & serranoham stengels

19.12.14


It’s beginning to look a lot like Christmas!


Nog geen idee wat je dit jaar weer met kerst op tafel moet toveren? Op de valreep geeft onze keukenprinses Patty ons een paar super handige, leuke en lekkere recepten voor een heerlijk kerstdiner!! Vandaag een goede tip voor een super lekker voorgerecht die je zonder (kerst)stres in een handomdraai op tafel zet.



Voorgerecht: Snelle courgettesoep met munt & serranoham stengels
Ook weleens geen zin om uitgebreid te koken of uren in de keuken te staan? Ja ook ik maak weleens iets 'snels en makkelijks' het belangrijkste vind ik wel dat het gezond en vers moet zijn. Deze snelle courgettesoep heb je binnen 30 minuten op tafel staan, is super gezond en bevat weinig calorieën ;-)

Wat heb je nodig?

- 2 1/2 courgette (afhankelijk van de grootte, als je kleine hebt gebruik je er 3 en bij grote courgettes 2 stuks)
- 1 ui
- teentje knoflook
- bosje munt (dit gebruik je naar smaak, ik koop altijd een bos munt want je kunt van de restjes altijd nog verse muntthee maken of een heerlijke dipsaus met munt, knoflook en peper)
- 2 groenten bouillonblokjes
- 1 liter water

Benodigdheden voor de serranoham stengels

- 4 plakjes bladerdeeg (ontdooit)
- 4 plakjes serranoham
- oregano (vers of gedroogd)

Kookgerei

- Grote koekenpan
- Kookpan (minimaal 2 liter)
- Knoflookpers
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
- Staafmixer
- Mes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in kleine blokjes, ik snijd hem altijd eerst in plakken en deze plakjes weer in kwarten. Snijd de ui in ringen. Verwarm twee eetlepels olijfolie in de kookpan en fruit hierin de ui en pers de knoflook uit in de pan. Ook in de koekpan verwarm je ook twee eetlepels olijfolie en bak de courgette tot dat ze lichtjes bruin geworden zijn. Voeg als de ui glazig is, de courgette toe aan de ui en knoflook en roer goed door. Doe hier nu de bouillon blokjes bij en een liter water. Om de kooktijd te verkorten, kun je er ook kokend water bij doen. Laat het nu circa 15 minuten koken. In de tussentijd 'plak' je de plakjes bladerdeeg aan elkaar zodat je er lange stroken /stengels van kunt snijden. Strooi de oregano over de bladerdeeg stengels en beleg ze met de serranoham. De stengels moeten ongeveer 15-20 minuten in de oven. Ondertussen is de soep klaar, haal de pan van het vuur en mix de soep voorzichtig met de staafmixer. Je kunt de soep zo grof of fijn maken als je zelf wilt. Snijd de munt in reepjes en strooi deze over de soep. Et voilà! De courgettesoep en de serranoham stengels zijn klaar.



Variatie
Geen zin om stengels te bakken? Doe eens wat uitgebakken spek in de soep voor een lekkere bite. Mocht je een visliefhebber zijn, de soep is ook heerlijk met wat gerookte zalm er doorheen, voeg dit wel pas toe als je de soep gaat serveren. Ook leuk; serveer de soep eens in een glas in plaats van in een bord of soepkom.



Tell us your story...