#TFS Recept: Aardbeien & peren jam van Hollandse bodem

24.8.14

Viva Hollandia

Wanneer we op zaterdag ochtend over de markt struinen verbazen we onszelf er vaak over, wat worden er veel soorten groenten en fruit in Nederland verbouwd. Door de recente berichten over de boycot van exportproducten van Rusland is het ons des te duidelijker geworden hoe belangrijk het is producten van eigen bodem te kopen…Dus hop aan de Nederlandse groenten en fruit!

Voor ‘Stichting Samensterk’ waarin diverse bedrijven uit de tuinbouwsector de krachten bundelen om de Nederlandse groente en fruit meer onder de aandacht te brengen gingen wij aan de slag met zoete peren van eigen bodem en heerlijke Hollandse aardbeien om jam te maken.
De Rotterdamse markt krijgt de komen tijd een metamorfose. De markt hal die nu in de stijgers staat is adembenemend. De vorm en kleuren zijn spectaculair. Wij kunnen dan ook niet wachten tot deze hotspot met bedrijven zoals Smit zeevis geopend word. De markthal zal zeven dagen per week open zijn en word daarmee het food-walhala van Nederland.Op Zaterdag ochtend ging TFS zoals wel vaker naar de Rotterdamse markt om verse producten te kopen. De markt in Rotterdam heeft een grote verscheidenheid aan producten. Zaterdag gingen we vooral voor het Hollands fruit en zagen al snel dat je hiervoor niet lang hoeft te zoeken.

Met een kilo peren en een kilo aardbeien gingen wij thuis aan de slag. Wil je deze lekkere jam ook zelf maken lees dan hieronder hoe wij dit hebben gedaan.
Wat heb je nodig?

Peren jam
1 kilo Hollandse peren
600 gram geleisuiker
1 kaneel stok
Aardbeien jam
1 kilo Hollandse aardbeien
1 kilo geleisuiker
1 citroen
Kookgerei
2 kookpannen met een dikke bodem
2 inmaakpotten (Xenos)
bindtouw (AH)
Labels (Flying Tiger)
Staafmixer
keuken thermometer


Veeg de aardbeien schoon met keukenpapier. Draai de kroontjes eraf en verwijder met een mesje de harde kern. Bestrooi de aardbeien met de geleisuiker. Dek af en laat 1 nacht buiten de koelkast staan. Pers de citroen uit en breng de aardbeien met het citroensap aan de kook in een pan met een dikke bodem. Laat op laag vuur ongeveer 25 - 30 min. al roerend koken tot de jam 105 °C is. Dit kun je controleren met een keukenthermometer. Laat 10 min. afkoelen. Vul de potten tot de rand. Sluit direct af en laat omgekeerd afkoelen. Hang vervolgens aan elke pot een kaartje met jouw zelfbedachte naam.

Voor de perenjam volg je alle stappen hierboven. Vervang alleen de citroensap door een kaneelstokje.#TFS TIP: Je kunt de jam natuurlijk met van alles eten maat wij zijn fan van de American pancakes. Eet smakelijk!

Tell us your story...