#TFS favorite Italian restaurant: Oliva

21.5.14

Penne for your thoughts

Oliva (Witte de Withstraat 15a Rotterdam) is een Italiaanse zaak waarvan je weet dat het goed zit… keer op keer! Altijd! En hoewel het uitproberen van nieuwe restaurantjes natuurlijk ontzettend leuk blijft, is dit ook wel eens fijn! Bij Oliva wil je vaker eten, zeker als je iets te vieren hebt! Dan moet de hele avond immers op rolletjes lopen en wil je niet teleurgesteld worden. Oliva is the answer!

Gusto (Schiedamse Vest 40) heeft dezelfde eigenaren, maar bij Oliva tafel je uitgebreider en zijn de Italiaanse gerechten exclusiever. Gusto is vooral leuk als je ‘even snel een goede pizza wilt scoren’.  Op z’n Italiaans koken, zonder al te veel poespas; dat is Oliva! Gelijk hebben ze, want verse, kwalitatief goede producten hebben immers weinig toevoegingen nodig. En dat proef je!


Het knusse pand is smal en diep en heeft een geweldige, oude, geleefde houten vloer! De kleine tafeltjes zijn basic gedekt en ook hier is er weinig sprake van ‘to much’ frutsels. Lekker back to basic. Oliva ademt de Italiaanse sfeer op en top uit... De bediening is ontzettend vriendelijk, zeer oplettend, snel en heeft verstand van zaken. Niet alleen van het eten, maar ook van de wijnen! Zit je gewenste wijn er niet bij? Dan zoeken ze een exemplaar wat er perfect op lijkt, heel fijn!

We beginnen met vers gebakken brood en olijfolie. Dit is olijfolie zoals die hoort te zijn. Zo ontzettend vol en goed van smaak! Heerlijk! Als aperitief een Aperol Spritz en een wit biertje. Helaas ontdekten we later pas dat we ook een ‘Limonsecco’ hadden kunnen bestellen. Dit is een combi van prosecco en limoncello, zo lekker fris!


De menukaart heeft genoeg keuze en bestaat uit prachtige Italiaanse gerechten, die je niet in elk ‘random’ Italiaans restaurant vindt. De pasta is hier trouwens ‘home made’. We kiezen voor gekookte kokkels, risotto met onder andere ‘groene groenten’ en een Italiaanse kaas en gegrilde tonijn met gepofte ui, rucola en tomaten in balsamico. Wat een fijne smaken! Dit is echt vers eten en inderdaad… de producten zijn zo goed dat ‘poespas’ niet nodig is. Dikke tien voor Oliva. We hopen dat er snel weer iets gevierd moet worden!


TFS-tip: Op zondag vindt er vaak een ‘Oliva pranzo’ plaats; een Italiaanse lunch die bestaat uit maar liefs acht gangen! Aanrader! 1 juni is je eerste kans. De heerlijke olijfolie die trouwens geserveerd wordt bij het brood, kun je gewoon kopen bij Oliva! Doen hoor, voor € 9,50 kun je thuis nagenieten…


TFS-tip: Nog geen zin om naar huis te gaan? Drink dan om de hoek nog een biertje bij Proeflokaal ‘Reijngoud’ (Schiedamse Vest 148). Een no-nonsens, op en top Rotterdams biercaf√© met meer dan 100 verschillende biertjes van de fles.Tell us your story...